Діти 4-6 років багато рухаються, а також активно ростуть, тому їх витрати енергії і потреби в будівельному матеріалі повинні забезпечуватися достатньою кількістю їжі.
Принципи правильного харчування
Збалансоване меню для дитини дошкільного віку дуже важливо. Воно не тільки забезпечить потрібними для росту нутриентами, але і підтримає роботу всього організму малюка, включаючи імунітет.
Основними нюансами, на які слід звернути увагу батькам дошкільнят, є наступні:
- Калорійність їжі, що з’їдається дитиною 4 років, повинна становити близько 1700 ккал, для дитини 5 років – близько 2000 ккал, а для шестирічки – приблизно 2200 ккал.
- Денна калорійність розподіляється на прийоми їжі таким чином: по 25% калорій на сніданок і на вечерю, близько 40% калорій на обід і всього 10% калорій для полудня.
- Зростаючому організму особливо важливо отримувати достатню кількість білків – від 3 до 3,5 г на кожен кілограм ваги. Багатими білком продуктами є сир, м’ясо, яйця, риба, молочні продукти.
- Не менш важливі і надходять з їжею жири. Їх дитина повинна щодня вживати приблизно 3 г на кілограм маси. Основне надходження жирів забезпечується включенням в раціон малюка рослинного і вершкового масла.
- Вуглеводи для дошкільника є основним джерелом енергії. Їх норма споживання становить 15 г на кожен кілограм ваги дитини. Їх джерелами виступають крупи, фрукти, хліб, овочі, солодощі.
- Дитина дошкільного віку має щодня вживати м’ясо, хліб, масло, молочні продукти, фрукти і овочі.
- Такі продукти, як риба, сир і курячі яйця, дають дитині 2-3 рази в тиждень.
- У харчуванні дитини варто мінімізувати кількість їжі з штучними хімічними добавками. Чим простіше будуть інгредієнти, з яких готується їжа для дитини, тим корисніше вийде блюдо для малюка.
Потреби дитини 4-7 років
Дитина дошкільного віку має отримувати на добу такі продукти:
продукт | Рекомендована кількість для 4-6-річної дитини |
Овочі | 250-500 г |
хліб | 170 г |
– в тому числі чорний | 60 г |
Крупа і макарони | 50 г |
Свіжі фрукти | 150-200 г |
Сушені фрукти | 15 г |
борошно | 25 г |
м’ясо | 110 г |
Молоко і молочні продукти | 500 г |
яйця | Половинка курячого яйця або 2 перепелиних |
риба | 50 г |
Сир | 50 г |
сир | 15 г |
Вершкове масло | 30 г |
цукор | 60 г |
Рослинна олія | 10 г |
сметана | 15 г |
сіль | 3 г |
Рідина в раціоні
Питний режим дуже важливий для дошкільника. Дитині слід вживати по 60 мл рідини на кожен кілограм його ваги. Оптимальним обсягом пиття для дитини 4-6 років вважають 1,5 л. Нехай дитина п’є більше звичайної води, але також в його раціоні можуть бути свіжі соки, неміцний чай, замінник кави (цикорій), компоти із сухих, заморожених або свіжих фруктів, киселі, кисломолочні напої, молоко. Солодкі газовані напої дитині краще не давати.
Що включати в раціон не можна?
Дитині 4-6 років не варто давати:
- Дуже гострі страви.
- Кава.
- Фастфуд.
- Гриби.
Якими способами краще готувати їжу?
Хоча 4-6-річним дітям можна давати смажені страви, таку обробку для приготування їжі для малюків варто застосовувати по мінімуму. Найбільш оптимальними способами приготувати страви для дошкільнят називають запікання, обробку парою, гасіння і варіння.
Режим харчування
З 4-річного віку у дитини встановлюється чотириразовий режим прийому їжі, що включає сніданок, досить щільний обід, невеликий перекус (полуденок), а також не дуже багату вечерю. У деяких дітей бувають додаткові перекушування у вигляді другого сніданку або прийому їжі перед сном.
Слід організувати харчування дитини так, щоб дошкільник отримував їжу приблизно в однаковий час кожен день, навіть у вихідні. Не варто допускати перерв довше 4-6 годин. Якщо дитина відправляється спати о 21 годині, то його вечеря повинна бути не пізніше 19-30.
Як складати меню?
Продумуючи харчування дитини протягом дня, слід намагатися забезпечити всі потреби малюка і при цьому зробити їжу дошкільника різноманітною і смачною:
- На сніданок дитина 4-6 років отримує 250 г основного блюда, яке може бути представлено кашею, стравою з сиру, омлетом. Також на сніданок малюкові дошкільного віку зазвичай дають 200 мл напою і бутерброд.
- Обід дитини-дошкільника зазвичай включає 50 г овочевого салату або іншої закуски, 200-250 мл першої страви, 60-100 г м’ясного або рибного блюда з 120-150 г гарніру, а також напій в обсязі 150 мл і до 90 г хліба.
- На полуденок дитина отримує печиво, булочку, фрукти, кефір, молоко, кисіль. Обсяг напою становить 200 мл, а випічки – 25-60 м
- Основним блюдом на вечерю часто бувають крупи і овочі. Ця страва дитина отримує в кількості 200 м До нього дають 40 г хліба і 150 мл напою.
- Комбінуйте страви в добовому раціоні так, щоб один вид продуктів не повторювався протягом дня. Наприклад, якщо на сніданок була каша, то в обід на гарнір запропонуйте овочі, а якщо до м’яса на обід був круп’яної гарнір, то вечеря повинна включати овочеве блюдо.
- На вечерю не варто давати важкі для перетравлення страви, наприклад, м’ясо або страви з бобових.
- Оптимально складати меню не на один день, а на цілий тиждень, оскільки деякі страви дають всього 1-3 рази в тиждень.
Приклад меню на тиждень
Дитина у віці 4-6 років може харчуватися протягом тижня приблизно так:
День тижня | сніданок | обід | Полудень | вечеря |
понеділок | Домашні мюслі з сухофруктами з молоком (250 г)
Чай з медом (200 мл) Хліб з маслом (40 г / 15 г) |
Салат з моркви і капусти (50 г)
Суп-пюре з цвітної капусти (250 мл) Кролик в сметані (80 г) Відварений рис (130 г) Гарбузовий кисіль (150 мл) Хліб (90 г) |
Кефір (200 мл)
Булочка з сиром (60 г) |
Картопляно-гарбузова запіканка (200 г)
Чай з молоком (150 мл) Хліб (40 г) |
Вівторок | Пшенична молочна каша (250 г)
Какао з молоком (200 мл) Хліб з маслом (40 г / 15 г) |
Салат із зеленого горошку (50 г)
Борщ (250 мл) Запечена риба (100 г) Тушкована капуста (130 г) Виноградний сік (150 мл) Хліб (90 г) |
Фруктовий салат (100 г)
Йогурт (150 мл) Печиво (25 г) |
Картопляні зрази з печінкою (200 г)
Молоко (150 мл) Хліб (40 г) |
середа | Морквяно-сирна запіканка (250 г)
Чай з молоком (200 мл) Хліб з маслом (40 г / 15 г) |
Салат з огірка, редиски і яйця (50 г)
Овочевий суп (250 мл) Смажена печінка з цибулею (60 г) Відварна цвітна капуста (130 г) Компот із слив і груш (150 мл) Хліб (90 г) |
Молоко (200 мл)
Булочка з родзинками (60 г) |
Гречана молочна каша (200 г)
Кефір (150 мл) Хліб (40 г) |
четвер | Манна каша з ягодами (150 г)
Омлет (100 г) Цикорій з молоком (200 мл) Хліб з маслом (40 г / 15 г) |
Салат з картоплі (50 г)
Борщ (250 мл) Рибна котлета (80 г) Рагу з овочів (130 г) Персиковий сік (150 мл) Хліб (90 г) |
Кефір (200 мл)
Булочка з яблуками (60 г) |
Сирний пудинг (200 г)
Чай з медом (150 мл) Хліб (40 г) |
П’ятниця | Вівсяна каша з родзинками і горіхами (250 г)
Чай з варенням (200 мл) Хліб з маслом (40 г / 15 г) |
Оселедець з маслом (50 г)
Овочевий суп (250 мл) Макаронно-м’ясна запіканка (150 г) Компот із сушених фруктів (150 мл) Хліб (90 г) |
Запечене яблуко (100 г)
Ряжанка (150 мл) Сирне печиво (25 г) |
Перець, фарширований рисом і овочами (200 г)
Какао з молоком (150 мл) Хліб (40 г) |
субота | Терте яблуко з морквою і цукром (50 г)
Ячна молочна каша (200 г) Цикорій з молоком (200 мл) Хліб з маслом і сиром (40 г / 10 г / 20 г) |
Салат з буряка (50 г)
Бульйон з яйцем (250 мл) Куряча котлета (80 г) Картопляне пюре з зеленим горошком (130 г) Вишневий кисіль (150 мл) Хліб (90 г) |
Молоко (200 мл)
Здобна булочка (60 г) |
Тушковані кабачки (150 г)
Биточки з кальмара (50 г) Чай з варенням (150 мл) Хліб (40 г) |
неділя | Сирники з яблуком і сметаною (250 г)
Чай з молоком (200 мл) Хліб з маслом (40 г / 15 г) |
Капустяний салат (50 г)
Картопляний суп (250 мл) Відварна яловичина (100 г) Гречана каша (130 г) Томатний сік (150 мл) Хліб (90 г) |
Кефір (200 мл)
Вівсяне печиво (25 г) |
Омлет з помідорами (100 г)
Спагеті (100 г) Цикорій з молоком (150 мл) Хліб (40 г) |
приклади рецептів
Морквяно-сирна запіканка
Помийте і очистіть 200 г моркви, наріжте її соломкою. Припустіть на вершковому маслі (10 г), додайте манну крупу (10 г) і варіть до готовності. В охолоджену морквяну масу вбийте сире куряче яйце, додайте 80 г сиру і 2 чайні ложки цукру, перемішайте. Викладіть в вогнетривку ємність, змастіть сметаною (10 г) і запікайте до готовності в духовці.
Фруктовий салат «Зимовий»
Вимийте одне червоне яблуко, очистіть від шкірки один банан, один грейпфрут і один апельсин. Всі фрукти наріжте і перемішайте. Якщо салат не буде подаватися на стіл відразу ж, банан не додавайте (наріжте і покладіть його перед подачею).
Млинці з овочами
Одне яйце, 6 г цукру, дрібку солі і 75 г борошна добре перемішайте, додайте 150 мл молока. З отримав однорідного тесту спечіть млинці і дайте їм охолонути. У цей час приготуйте овочеву начинку. Наріжте білокачанну капусту (150 г), ріпчасту цибулю (30 г) і моркву (120 г). Підсмажте овочі на рослинному маслі (5 г) до м’якості і трохи посоліть. На центр млинчика покладіть фарш з овочів, загорніть конвертом і злегка обсмажте на сковороді.
Можливі проблеми
У більшості дітей цього віку вже сформувалися певні смаки і переваги, а деякі страви діти категорично відкидають. Не змушуйте дитину їсти продукти, які він не любить. На час виключіть «відмовні» страви з раціону взагалі, а з часом запропонуйте знову.
Якщо апетит у дитини відсутній, спочатку з’ясуйте, чи немає для цього об’єктивних причин. Можливо, попередній прийом їжі виявився занадто ситним, в кімнаті дуже жарко, дитина захворіла або в поганому настрої. Зачекайте, поки апетит з’явиться, а примушувати їсти не потрібно. Це не тільки може стати причиною негативної реакції на прийом їжі, але і погіршить травлення дитини.
У яких дітей апетит, навпаки, буває підвищеним. Але радіти бажанням дитини є великі порції теж не потрібно. Це може викликати набір зайвої ваги, обмеження рухливості малюка, викривлення хребта, ризик утворення каменів і інших проблем зі здоров’ям. Якщо дитина вже набрав вагу, порадьтеся з педіатром, щоб відкоригувати і харчування малюка, і його режим дня.
Поради
Кілька корисних порад:
- Купуйте для дитини тільки свіжі і якісні продукти. Завжди стежте за термінами придатності їжі, яку їсть дошкільник. Найкраще щодня готувати для дитини цього віку свіжу їжу.
- Якщо дитина ходить в дитячий сад, дізнавайтеся меню, щоб ввечері доповнити раціон малюка відсутніми продуктами, а також щоб ваш вечеря не повторив страви Садовського меню того ж дня.
- Для дитини, яка відвідує спортивні секції, кількість білків і вуглеводів в добовому раціоні слід збільшити. Важливо стежити, щоб дитина не пішла на тренування голодним, а також не їв відразу після навантаження. Відразу після тренування радять давати пити солодкий фруктовий сік.
Про необхідність забезпечення дітей достатньою кількістю вітамінів читайте в інших статтях:
- вітаміни для дітей від 4 років;
- вітаміни для дітей від 5 років;
- вітаміни для дітей від 6 років.
Основні правила ідеального сніданку перед садком:
- Легкий і поживний прийом їжі. Не варто дитину годувати борщем, кашею з котлетою і пиріжком перед садком – її травна система може не прийняти такий варіант з самого ранку.
- Страви не повинні повторюватися з меню в садочку. Молочну кашу, суп або вафлі з какао дитина поїсть у групі, а ось смачний сир, сирок, ягоди, фрукти і свіжі овочі їй навряд чи запропонують у дитячому садку.
- Найкращими напоями для ранку є розведений сік, ароматний трав’яний чай або рідкий йогурт, який підтримає імунітет дитини і допоможе не захворіти на першому ж тижні.